Jenga Rehberi – Nedir? – Nasıl Oynanır? – Kuralları – Tarihi

Jenga Nedir?

Jenga birbirine eş tahtalarla oynanan bir beceri ve strateji oyunudur. Jenga oynarken sakinlik, el-göz koordinasyonu, hassasiyet, sabır ve konsantrasyon becerilerinin yanı sıra stratejik bir yaklaşıma ihtiyacınız vardır.

Jenga’yı kim bulmuştur?

Leslie Scott isimli bir İngiltere vatandaşı bulmuştur.

Jenga oyununda kaç tahta blok vardır?

Jenga’da 54 adet blok vardır.

Jenga hangi ülkenin oyunudur?

Jenga oyunu Leslie Scott isimli bir İngiltere vatandaşı tarafından Afrika’da bulundu.

Jenga Hakkında Bazı Bilgiler

Jenga oyunu 54 adet bloktan (ahşap parça) oluşur.

Jenga kulesi bittiğinde 18 sıradan oluşur.

Her bir blok genel olarak 7 cm x 2.5 cm x 1.5 cm‘den oluşur.

Jenga Kaç Kişiyle Oynanır?

Jenga oyunu en az 2 kişi ile oynanır. Jenga kalabalık gruplarda da oynanabilir. Ama genellikle oyuncu sayısı en fazla 4 kişi olur.

Jenga Oyunun Kuralları Nelerdir?

Oyunun kuralları:

  • Oyuncular aynı anda tek elini kullanmak zorundadır. Diğer elini aynı anda hangi amaçla olursa olsun kullanamaz. Ama oyuncu oynadığı elini değiştirebilir. Burada kural sadece aynı anda tek elini kullanabileceğidir.
  • Bir bloğa dokunan oyuncu o bloğu almak zorundadır. Kararını değiştiremez, vazgeçemez. Bu kural olmasa oyuncular bütün taşlara dokunarak hangi blok boşta ise onu çekerdi.
  • Oyuncu çektiği bloğu en üste tekrardan yerleştirmek zorundadır.
  • Oyuncu en alttaki 3 sıradan herhangi bir bloğu çekemez. Bu kural her Jenga oyununda yoktur. İsteğe bağlı oyun başlamadan kuralı koyabilirsiniz.
  • Aynı şekilde en üstteki 3 sıradan herhangi bir bloğu çekemez.
  • Kule yıkılırsa oyun biter.
  • Oyuncu bloğu yerleştirdikten sonra 10 saniye kuralı uygulayabilirsiniz. Eğer kule dengede zor duruyorsa 10 saniye diğer oyuncu dokunmadan bekler. Eğer kule yıkılırsa son blok yerleştiren oyuncu yıkmış sayılır.
Fotoğrafı Çeken: Ed Garcia-Flickr Konu: Jenga Kuralları

Jenga Nasıl Oynanır?

Jenga oyunu nasıl oynandığının aşamalar:

1-Alan ve Malzeme

Oyun için düz bir zemine ihtiyaç vardır. Jenga bir denge oyunu olduğu için zeminin pürüzsüz olması gerekir. Malzeme olarak sadece Jenga bloklarına ihtiyacınız var. Oyuncular Jenga oynanacak alanın etrafına çember şeklinde oturur.

2-Kuleyi Kurun

İlk yapacağınız iş oyuna başlayabilmek için kuleyi kurmaktır. Kule kurulurken 3 blok yatay ve üzerine 3 blok dikey olarak yerleştirilir. Bu şekilde 18 sıra yüksekliğinde bir kule oluşacak.

Oyuna başlamadan kulenin sağlam olduğundan, bulunduğu zemine tam oturduğundan emin olun.

3-İlk Kim Başlayacak?

İlk başlayacak kişi ya da takımı seçin. Bunun için bir kura, yazı tura ya da sayışma yapabilirsiniz.

Sevebilirsin:  İsim Şehir Oyunu Bütün Harflere Cevapları | Kuralları | Tablosu?

4-Bloğu Çek

İlk oyuncu bir blok seçer ve tek eliyle o bloğu yerinden çıkarır ve kulenin en üstüne yerleştirir. En üste yerleştirirken yatay ve dikey kuralına uyarak yerleştirmesi gerekir.

Daha sonra sıradaki oyuncu aynı şekilde bir blok çekerek o da çektiği bloğu kulenin en üstüne yerleştirir. Bu şekilde kurallara uyarak sırayla oynanır.

Blokları çekerken tek elinizi kullanmanız gerekir.

5-Kule Yıkılana Kadar Devam Et

Kule bir oyuncunun hatasından dolayı yıkılırsa oyunu o oyuncu kaybetmiş olur. Bu oyuncu sıradaki oyun için kuleyi tek başına dizer.

Oyun Varyasyonu: Bazı Jenga oyunlarında blokların üstünde numaralar yer alır. Bu numaraların açıklandığı bir liste vardır. Bloğu çeken kişi sayıya bakar ve listede çıkan görevi yapar ya da soruyu cevaplar. Bu varyasyonda doğruluk mu cesaret mi oyunu soruları ve görevlerine benzer soru ve görevler kullanılmıştır. Ayrıca zarla oynan bir Jenga oyun türü de vardır.

Fotoğrafı Çeken: Stan Wiechers-Flickr Konu: Jenga Nasıl Oynanır?

Jenga Taktikleri

Size oyunu kazandıracak en kolay uygulanabilen Jenga strateji ve taktikleri:

  1. Kulenin Altına Değil Üstüne Odaklan: Genel olarak kulenin alt tarafındaki sıralarda ağırlık daha fazladır. Çünkü alt taraftaki sıraların üzerinde ağırlık olarak daha fazla blok bulunur. Bu yüzden alt taraftan alacağınız bir blok kulenin dengesini daha kolay bozabilir. Bunun için mecbur değilseniz alt sıralar yerine orta ve üst sıralardan oynayın.
  2. Boşa Çıkmış Blokları Arayın: Bazı bloklar oyun esnasında boşta kalabilir. Eğilerek ışıktan faydalanın ve bloğun üstündeki temas alanlarını inceleyin. Bloğun üstündeki temas alanı zayıfsa o bloğu rahat bir şekilde çekebilirsiniz.
  3. Orta Blokları İt: Eğer 3’lü sıranın tam ortasındaki bloğu almaya karar verdiyseniz bloğu iterek alın.
  4. İleri-geri Bloğu Gevşet: Çekeceğiniz blok boşta değil ve o bloğa dokunduysanız yapacağınız iyi bir strateji var. Bloğu ileri-geri yavaş hareketlerle boşa çıkarabilirsiniz. Bu hareketler ile blok gevşer ve daha rahat çıkarırsınız.
  5. Sınırsız Zaman: Oyunda kullanmanız gereken diğer bir şey zamandır. Oyunda bir süre sınırı olmadığı için hiçbir zaman olmaz diye acele etmeyin. Sakin ve yavaş oynayın. Unutmayın, zaman sizin lehinize.
  6. Ağırlık Dengesine Dikkat Et: Kuleden iki blok çıkarıldı ve en üste bir tarafa doğru yerleştirildiğini varsayalım. Bu şekilde kulenin bir tarafında ağırlık fazla olacağı için diğer taraftaki taşların çıkarılması daha kolay olacaktır.
  7. El Değiştirin: Kurallar gereği tek elinizi kullanabilirsiniz ama el değiştirme konusunda herhangi bir kural bulunmaz. İstediğiniz zaman diğer elinize geçebilirsiniz.
Sevebilirsin:  Saklambaç (Sobe) Kuralları - Nasıl Oynanır? - Nedir?

Jenga Oyununun Faydaları Nelerdir?

Jenga oynamanın faydaları ve kazandırdıkları:

  1. Dikkat sürenizi artırır.
  2. Konsantrasyon becerinizi geliştirir.
  3. Çocukların küçük kas gelişimini destekler.
  4. El becerilerinizi geliştirir.
  5. Sabrı öğretir.
  6. El-Göz koordinasyonunu geliştirir.
  7. Stratejik düşünmeyi geliştirir.
  8. Problem çözme becerilerini geliştirir.
  9. Sosyal becerileri geliştirir. Arkadaşlık ilişkilerini güçlendirir.
  10. Yenmeyi ve yenilmeyi eğlenceli bir şekilde öğretir.

Jenga Tarihi

Leslie Scott [1]Leslie Scott, aynı zamanda Oxford Games Ltd’in kurucularından biridir. 1700’lü yıllarda (İngiltere vatandaşı) babasının işinden dolayı Afrika’da yaşıyordu. Küçük kardeşini eğlendirmek için tahtalarla Jenga’yı icat etti.

Leslie Scott, Oxford üniversitesinde eğitim için İngiltere’ye döndüğünde bu oyunu arkadaşlarıyla oynamaya devam etti.

Leslie Scott, mezun olduktan sonra Oxford merkezli bir şirket olan Intel için çalışmaya gitti. Ancak 1982‘de girişimci olarak kariyerine devam etmek istedi. Jenga oyununu tanıttığı herkesin onu sevdiğini fark ettiği için oyunu pazarlamaya karar verdi.

Dünya’ya ilk kez Ocak 1983‘te Londra Oyuncak Fuarı’nda Jenga’yı tanıttı. Daha sonra Leslie Scott Associates şirketi aracılığı ile satmaya başladı.

Jenga’nın ilk setleri İngiltere/Yorkshire’daki [2]İngiltere’de bulunan bir ilçedir. Camphill Village Trust tarafından üretildi.

1984 yılında, Robert Grebler adlı bir Kaliforniyalı girişimci Jenga’yı Kanada’ya ithal etmek için girişimlere başladı. Bu şekilde Dünya’ya yayılmak için ilk adımlar atılmış oldu.

1985 yılının Nisan ayında, hem Kanada’da hem de ABD’de Leslie Scott oyun haklarını aldı.

1985 yılının Ekim ayında, Jenga’nın dünya çapında oyun haklarını aldı.

Daha sonra Robert Grebler, oyunu Dünya’ya dağıtmak için birkaç aile üyesi ile beraber Pokonobe Associates adlı şirketi kurdu.

Pokonobe Associates adlı şirket oyunu satmak için Irwin Toy‘a lisans verdi. İlerleyen zamanlarda Schaper‘a oyunu satması için lisans verdi.

Hasbro [3]Hasbro: Amerikalı bir oyuncak şirketi, daha sonra Schaper’i satın aldı.

Hasbro daha sonra Jenga’nın dünyadaki çoğu ülkedeki lisansın sahibi oldu. [4]Yazar: Mentalfloss-JAKE ROSSEN Başlık: 7 Facts About Jenga  Alındığı Tarih: 30 Nisan 2020 Alındığı Adres: Mentalfloss

Kaynakça ve Bilinmeyen Kelimeler

Kaynakça ve Bilinmeyen Kelimeler
1 Leslie Scott, aynı zamanda Oxford Games Ltd’in kurucularından biridir.
2 İngiltere’de bulunan bir ilçedir.
3 Hasbro: Amerikalı bir oyuncak şirketi
4 Yazar: Mentalfloss-JAKE ROSSEN Başlık: 7 Facts About Jenga  Alındığı Tarih: 30 Nisan 2020 Alındığı Adres: Mentalfloss
Yorum yazma kuralları için tıklayınız. Yorum Yazma Kuralları:
  • Yorumlarda Türkçeyi doğru kullanınız.
  • Kısaltmaları (mrb, slm vb) kullanmaktan kaçınınız.
  • Nokta ve virgül kullandıktan sonra boşluk bırakınız.
  • Yorumda noktalama işaretlerini doğru ve yerinde kullanınız.
  • Tehditkar, rahatsız edici, hakaret içeren, küçük düşürücü ya da buna benzeyen hiçbir yorumu sitemizde onaylanmaz.
  • Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aykırı yorumlar onaylanmaz.
  • Evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz.
  • Ayrımcılık içeren yorumlar onaylanmaz.
  • Markalar hakkında karalayıcı ya da bir markanın ticari itibarını zedeleyici yorumlar onaylanmaz.
  • Yorumu gönderen kişi kendi yorumundan doğan mali, cezai ve hukuki sorumlulukları kabul ettiğini bilmelidir. Oyunbilim bu yorumlardan sorumlu değildir.
  • Oyunbilim kendi web sayfalarında istediği yorumu yayınlayıp veya yayınlamama hakkına sahiptir.
  • Oyunbilim kanun hükümlerine uyum çerçevesinde Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi gereğince adli makamlar tarafından istenen bilgileri (yorumu gönderen kişiye ait) adli makamlar ile paylaşılabileceğini bilmenizi isteriz.
  • Oyunbilim yorum bölümlerinde yorum yapanlar bu kuralları ve Gizlilik Politikamızda belirtilen kuralları kabul etmiş sayılırlar.
  • Yorum, görüş ve eleştirileriniz bizim için çok önemlidir. Yorumlarda ilk aranan özellikler yasalara uygun olması ve saygıdır. Saygı, hoşgörü, insan haklarına ve yasalara uygun yorumlar yaptığınız için teşekkür ederiz.
  • Yorum Yap