Çelik Çomak Oyunu Nedir | Kuralları | Nasıl Oynanır?

Çelik Çomak Oyunu Nedir?

Çelik-çomak oyunu 1990’lı yıllarda popüler olan çomak ile çeliği uzağa fırlatarak puan kazanma amacıyla oynanan bir oyundur. Anadolu’da yaygın olarak oynanan eski bir oyundur. Oyunu oynayabilmek için iki takım gerekir. Çelik çomak oyununun diğer adı Met’dir. Kıbrıs‘ta çelik çomak oyunun ismi “lingiri“dir.

Dikkat: Çelik çomak oyunu oynarken çeliğe vuracak oyuncunun etrafında kimsenin olmaması gerekir. Oyun gereği çeliğe sert şekilde vurulduğu için yakındaki kişiler için yaralanmalara sebep olabilir.

Ekipman ve Malzemeler

Çelik-çomak oyunu için gerekli olanlar:

  • Yaklaşık 1 metre boyunda değnek. (Çomak)
  • Yaklaşık 20-30 cm uzunluğunda ikinci değnek. (Çelik)
  • Çeliği sabitlemek için iki taş ya da çukur. Çukurun oyundaki adı “Mene“dir. [1]Site İsmi: TRT Arşiv Video Başlık: Met-Çelik Oyunu. Video Yılı: 1986 Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2020 Alındığı Adres: TRT Arşiv Video Arşivi: Youtube Arşiv Tarihi: 15 Mart 2019
  • İki takım gerekir. (Kural olarak en az 2 kişi gereklidir.)

Yaş Grubu

Çelik çomak 5 yaş üzerindeki kişiler için uygun bir oyundur.

Oyuncu Sayısı

Çelik çomak oyunu için oyuncu sayısı 2-10‘dur.

Oyun Alanı

Çelik çomak için yaklaşık 40 metreye 20 metre büyüklüğünde bir açık alan gerekir. Oyun alanının düz ve pürüzsüz olması gerekir. Alanın büyük olması çelik denen kısa değneğin uzağa atılması için gerekli bir koşuldur.

Çelik-Çomak Oyunu Kuralları

Oyunun kuralları:

  • Oyuna başlayacak takım kura ile belirlenir. Genellikle oyuna başlayacak takım “Yaş mı, kuru mu?” (Diğer adı: Yağlı mı kuru mu?) atışıyla yapılır.
  • Eğer rakip takım çeliği havada yakalar ise sıra bu takıma geçer ve atışı yapan takım puan kazanamaz.
  • Rakip takımın çomağı vurmak için 3 deneme hakkı vardır.
  • Her denemelerinde vuruşu yapan oyuncu çeliği, çomağı ile kaldırıp vurarak uzağa fırlatır.
  • Rakip takım çeliği havada yakalar ya da çomağı fırlatarak vurur ise atış yapan takım puan kazanamaz. Tersi durumda atış yapan takım 1 puan kazanır.
  • Oyunun sonunda en fazla puan toplayan takım oyunu kazanır.

Çelik Çomak Nasıl Oynanır?

Çelik çomak oyunun aşamaları sırası ile:

1.Aşama: Malzemeleri Hazırlama

Çelik çomak için 2 düzgün taş, çelik (kısa değnek), çomak (uzun değnek) gerekir. İki adet taş çeliği üzerine koymak için gereklidir. Taş yerine çelik sopasının boyuna göre çukur kazılabilir.

2.Aşama: Takımlara Ayrılma

Çelik çomak oyunu için ideal oyuncu sayısı 2-10 arasındadır. Daha kalabalık da oynanabilir. Oyun için kişiler iki gruba ayrılması gerekir. Gruplama için sayışma, kura çekme, yazı tura vb. işlemler yapılabilir.

Sevebilirsin:  Birdirbir Nedir | Nasıl Oynanır | Kuralları | Sözleri?

3.Aşama: İlk Başlayacak Takım

Oyunda çeliği fırlatacak takımı seçmek için yeniden bir kura işlemi yapılır.

4.Aşama: Çelik Yerleştirme ve Oyuncu Dağılımı

İki taş (alternatifi kuyu) düzgün bir şekilde yerleştirildikten sonra çelik üzerine yerleştirilir. Bir oyuncu çomağı eline alır. Amacı çomak ile çeliği en uzak noktaya fırlatmaktır. Rakip oyuncular ise çeliği havada yakalamaya çalışırlar. Bunun için oyun alanına doğru bir strateji ile dağılmaları gerekir.

5.Aşama: Çeliği Fırlatma

Oyuna başlamaya hak kazanan takımdaki bir oyuncu çeliği fırlatmak için hazırlanır. Çomağı, çeliğin altına yerleştirir, kaldırır ve havada vurarak en uzak noktaya fırlatır. Bazı yörelerde oyunda kural olarak havada vurma çıkarılmıştır. Eğer oyun alanınız küçük ise havada vurma kuralını sadece kaldırarak fırlatma olarak değiştirebilirsiniz.

6.Aşama: Yakala ya da Vur

Havaya fırlayan çeliği rakip oyuncuların ya havada tutması ya da çeliğe ellerindeki çomakla vurmaları gerekir. Eğer yakalayıp ya da vururlarsa sıra rakibe geçer ve oyunda çeliğe vuran takım bu setten puan alamaz.

7.Aşama: Çomağı Vurma

Eğer sahadaki oyuncular çeliği yakalayamaz ise atışı yapan oyuncu çomağı taşın (kuyu) üzerine bırakır. Rakip oyuncular ise çeliği elleriyle fırlatarak çomağı vurmaya çalışırlar. Çomağı vurmak için üç hakları vardır. Her deneme de atışı yapan oyuncu çeliği daha uzağa atmak için çomağı ile çeliği havalandırıp tekrar vurur. Eğer rakip takım çomağı vururlarsa sıra değişir ama vuramazlar ise atışı yapan takım 1 puan kazanır ve sıra rakibe geçer.

NOT: Çelik-çomak oyunun birçok türü vardır. Örnek: Oyun sonunda çelik ile çomak arasında ki mesafe adımla sayılır ve puanlama buna göre yapılır. Sizde oyunu oynarken bunu kural olarak belirleyebilirsiniz.

8.Aşama: Sıra Rakipte

5, 6 ve 7. aşamalar diğer takım içinde tekrarlanır.

9.Aşama: Oyunu Kazanan

7.aşamada belirtilen puan sistemi ile en çok puanı toplayan takım oyunu kazanır.

Çelik Çomak Oynarken Güvenlik Önlemleri

Çelik-çomak oyunu için dikkat edilmesi gerekenler:

  1. Çelik çomak oyununda oyunun amacı gereği sert vuruşlar yapıldığı için vuruşu yapan oyuncunun yanına yaklaşılmaz.
  2. Oyun alanı taşsız ve düz olması gerekir. Oyunda çeliği yakalamaya çalışan takım havaya bakarak koşacağı için düşebilir. Bu yüzden oyun alanı engelsiz ve taşsız olmalıdır.
  3. Vuruşu yapan oyuncunun çeliği rakiplere doğru atmaması gerekir. Yüze ya da vücuda sert bir şekilde çarpan değnek yaralanmalara sebep olabilir.
  4. Dar alanda oynuyorsanız çeliği havaya kaldırıp vurma kuralını değiştirebilirsiniz. Bu kural yerini çeliği sadece kaldırarak fırlatma kuralını getirebilirsiniz. Bu şekilde küçük alanlarda ortaya çıkabilecek kazaları engelleyebilirsiniz.
Sevebilirsin:  Mendil Kapmaca Kuralları - Nasıl Oynanır? - Nedir?

Çelik Çomak Oyunu Tarihi

Uygur inanışında Gagar oyunu çelik-çomak oyunu ile benzemektedir. Gagar oyununda bir metre uzunluğunda sopalar ile küçük ağaç parçalarını fırlatır. Karşısında bulunan üç kişi ise bu ağaç parçalarını yakalamaya çalışır. Ağaç parçalarını atan kişi elindeki sopa ile parçaların düştüğü mesafeyi ölçer. Mesafe ne kadar uzun olursa o kadar iyi demekti. Çünkü mesafe kadar Tanrı’ya yaklaştığına inanılırdı. Kaynaklara göre Hun askerleri tarafından hem dini hem de eğlence amaçlı Gagar oyunu oynanmıştır. [2]Yazar: Alimcan ZİYAİ, Veli Savaş YELOK. Başlık: (2005)  Uygur Türklerinde Nevruz, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2.sayı, s.198, Ankara. Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2020 Alındığı Adres: Gazi Üniversitesi

Uygurlarda bulunan Gagar oyunu çelik çomak oyununa kural olarak benzemektedir. Ama çelik çomak oyununun temelleri olduğuna dair bir bilimsel veri yoktur.

Çelik çomak oyunu nedir?

Çelik çomak oyunu: çomak yardımı ile çeliği uzağa fırlatıp puan kazanma amaçlı eğlenceli bir oyundur.

Çelik çomak oyunu kaç kişiyle oynanır?

Çelik çomak oyunu 2-10 kişi ile oynanabilir.

Çelik çomak oyunu kaç sopayla oynanır?

Çelik çomak oyunu 2 sopa ile oynanır. Bunlardan biri çelik diğeri çomaktır. Bazı yörelerde çeliği yakalamaya çalışan rakiplerin elinde çomak olduğu bilinmektedir. Çeliğe havada vururlarsa yakalamış sayılırlar. Bu kural genel olarak oyunda uygulanmasa da bu kuralın olduğu oyunda sopa sayısı artacaktır. Ama kısaca anlatmak gerekirse 2 sopa çelik çomak oyunu için yeterlidir.

Çelik Çomak oyununun diğer adı nedir?

Oyunun diğer adı Met’dir.

Sıradaki oyunumuz Doğruluk mu Cesaret mi Soruları‘na gitmek için tıklayınız.

Kaynakça ve Bilinmeyen Kelimeler

Kaynakça ve Bilinmeyen Kelimeler
1 Site İsmi: TRT Arşiv Video Başlık: Met-Çelik Oyunu. Video Yılı: 1986 Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2020 Alındığı Adres: TRT Arşiv Video Arşivi: Youtube Arşiv Tarihi: 15 Mart 2019
2 Yazar: Alimcan ZİYAİ, Veli Savaş YELOK. Başlık: (2005)  Uygur Türklerinde Nevruz, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2.sayı, s.198, Ankara. Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2020 Alındığı Adres: Gazi Üniversitesi
Yorum yazma kuralları için tıklayınız. Yorum Yazma Kuralları:
  • Yorumlarda Türkçeyi doğru kullanınız.
  • Kısaltmaları (mrb, slm vb) kullanmaktan kaçınınız.
  • Nokta ve virgül kullandıktan sonra boşluk bırakınız.
  • Yorumda noktalama işaretlerini doğru ve yerinde kullanınız.
  • Tehditkar, rahatsız edici, hakaret içeren, küçük düşürücü ya da buna benzeyen hiçbir yorumu sitemizde onaylanmaz.
  • Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aykırı yorumlar onaylanmaz.
  • Evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz.
  • Ayrımcılık içeren yorumlar onaylanmaz.
  • Markalar hakkında karalayıcı ya da bir markanın ticari itibarını zedeleyici yorumlar onaylanmaz.
  • Yorumu gönderen kişi kendi yorumundan doğan mali, cezai ve hukuki sorumlulukları kabul ettiğini bilmelidir. Oyunbilim bu yorumlardan sorumlu değildir.
  • Oyunbilim kendi web sayfalarında istediği yorumu yayınlayıp veya yayınlamama hakkına sahiptir.
  • Oyunbilim kanun hükümlerine uyum çerçevesinde Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi gereğince adli makamlar tarafından istenen bilgileri (yorumu gönderen kişiye ait) adli makamlar ile paylaşılabileceğini bilmenizi isteriz.
  • Oyunbilim yorum bölümlerinde yorum yapanlar bu kuralları ve Gizlilik Politikamızda belirtilen kuralları kabul etmiş sayılırlar.
  • Yorum, görüş ve eleştirileriniz bizim için çok önemlidir. Yorumlarda ilk aranan özellikler yasalara uygun olması ve saygıdır. Saygı, hoşgörü, insan haklarına ve yasalara uygun yorumlar yaptığınız için teşekkür ederiz.
    1. HAYRUNNISA ERGÜL Ocak 8, 2021

    Yorum Yap