Ailece Oynanan Oyunlar – Aile Oyunları (Kutu, Eğlence, Zeka, Masa Oyunları)

Her toplumda toplumun temel taşı sayılan aile içinde mutlu ve huzurlu vakit geçirmek çok önemlidir. Ailenizle oyunları oynarken gülmeyi ve eğlenmeyi unutmayın. Aile oyunları için farklı kategoriler hazırladık.

Ailece Oynanacak Kutu Oyunları

Ailecek oynayabileceğiniz ve eğlenceli vakitler geçirebileceğiniz masa oyunları (kutu oyunları):

1-Monopoly

Oyuncu Sayısı: 2-8 kişi

Monopoly, her yaştan insan tarafından oynanan klasik bir masa oyunudur. Dünya üzerinde klasikleşmiş en çok bilinen ve oynanan kutu oyunlarından bir tanesidir. Monoply oyununda kurallar ilk başta biraz karmaşık gelebilir. Hatta Monopoly oyununun kendi içinde birçok türü de vardır. Ama oyunun temel mantığı çok basittir. Oyunda amaç, oyun tahtasında bulunan alanlardan mülk alarak, kiralayarak veya devrederek en zengin oyuncu olup diğer oyuncuları iflas ettirmektir.

Oyun zar ile oynanır. Her oyuncunun bir piyonu vardır. Zar atarak ilerler. Üzerine geldiği mülk boş ise elinde ki oyun parası ile bu mülkün sahibi olabilir. Eğer daha önce biri orayı almışsa kira ödemek zorundadır. İki katı para vererek de o oyuncudan orayı devralabilir.

Monopoly oyununda sosyal etkileşim çok fazla olduğu için ailecek oynanacak oyunlar arasında oynanması tavsiye edilir.

Fotoğrafı Çeken: Jono Martin Konu: Monopoly Oyunu

2-Jenga

Oyuncu Sayısı: 2-4 kişi

Jenga aileniz ile oynayabileceğiniz basit bir denge oyunudur. Jenga kulesi kurulduktan sonra her oyuncu sırayla kuleden bir blok çekip en üste yerleştirir. Amaç kuleyi rakibin yıkmasını bekleyerek oyunu kazanmaktır.

Birbirine eş blokları kule şeklinde dizin. Grupları oluşturduktan sonra ilk olarak oyuna kimin başlayacağına karar verin. Daha sonra kuleden istediğiniz bir bloğu çekin ve bloğu kulenin üstüne yerleştirin. Başarılı bir şekilde yaparsanız sıra rakibe geçer. Oyun bu şekilde bir kişi kuleyi yıkana kadar devam eder.

Jenga’nın bir türünde bloklar üzerinde sayılar yer alır. Bu sayılar için özel olarak hazırlanmış soru ve görevler vardır. Çektiğiniz blokta hangi sayı varsa o soruyu cevaplamak ya da o görevi yapmak zorundasınız.

jenga-nasil-oynanir
Fotoğrafı Çeken: Stan Wiechers-Flickr Konu: Jenga Oyunu

3-Scrabble (Kelime Türetme Oyunu)

Oyuncu Sayısı: 2-4 kişi

Scrabble kısaca bir kelime türetme oyunudur. Amaç Scrabble tablasında bulunan alanlarda harfler kullanılarak anlamlı kelimeler türetmektir. Anlamlı kelimeler türeten kişi ya da grup kelime uzunluğuna göre puan kazanırlar. Oyunun sonunda en çok puan toplayan kişi ya da grup oyunu kazanır.

Oyun 15×15 kareden oluşan bir oyun tablası üzerinde oynanır. Kelimeleri gazete bulmacalarındaki gibi sadece soldan sağa ve yukarıdan aşağı yerleştirilebilirsiniz. Ayrıca oyunda kelime bulmak için bir süre kısıtlaması bulunur.

Fotoğrafı Çeken: sushiesque-Flickr Konu: Scrabble Oyunu

4-Catan

Oyuncu Sayısı: 3-4

Not: Catan oyunu 2000 senesinde “Yüzyılın Kutu Oyunu” ödülünü kazanarak kendini kanıtlamıştır.

Catan oyunu ailece oynayabileceğiniz bir strateji oyunudur. Catan oyununda amaç beyliğinizi geliştirerek adaya hakim olmak ve 10 puan toplamaktır.

Catan oyunu etrafı denizle çevrili bir ada tablası üzerinde oynanır. Adada ise 19 adet altıgen alanlar vardır. Bu altıgen alanlarla çeşitli üretin kaynakları bulunur. Oyun başında iki köy ve yol veriliyor. Oyuncular haritada istediği yere bu köy ve yolu yerleştirebilir. Oyunun devamı için nereye yerleştireceğiniz çok önemlidir. Daha sonra zar atarak ilerlediğiniz bir oyundur.

Fotoğrafı Çeken: yoppy-Flickr Konu: Catan Oyunu

5-Uno

Oyuncu Sayısı: 2-10

Uno oyunu ailenizle beraber eğlenceli vakitler geçirebileceğiniz yeni nesil bir kart oyunudur. Oyunda amaç elinizdeki kartları hızlı bir şekilde bitirerek oyunu kazanmaktır.

Oyunda sarı, mavi, yeşil ve kırmızı renkte olmak üzere 4 farklı renkte 108 adet kart vardır. Kartlar 0 ile 9 arasında rakamlar ile numaralandırılmıştır. Oyun başlamadan kartlar karıştırılır ve herkese 7’şer adet kart dağıtılır. Diğer kartlar ortaya toplu bir şekilde bırakılır ve en üstteki kart açılır. Her oyuncu elindeki kart ile destedeki kartı eşleştirmeye çalışır. Eğer eşleştirir ise kartı elinden bırakır; eşleştiremez ise desteden bir kart çeker. Elinde tek kart kalan oyuncu “Uno!” der. Elindeki kartı bitiren oyunu kazanır.

Fotoğrafı Çeken: Nate Cull-Flickr Konu: Uno Oyunu

6-Kızma Birader

Oyuncu Sayısı: 2-4

Kızma birader grupça oynanabilecek masa ve kutu oyunudur. Oyunun amacı piyonlarınızı kurallar çerçevesinde ilerleterek evinize getirmenizdir.

Oyuna başlarken her oyuncunun 4 adet piyonu vardır. Her oyuncu kendi piyon renginin olduğu alana yerleşir. Oyuncu ilk piyonu çıkarabilmesi için zar ile 6 atması gerekir. Zar atıp gelen rakam kadar oyun tahtasında ilerlenir. Her oyuncu sırayla zar atar ve ilerlemeye başlar. Bütün oyuncuların hedefi 4 piyonunu evine getirmektir. 4 piyonu da evine ilk getiren oyuncu oyunu kazanır. Taşlar ve oyun köşeleri mavi, kırmızı, sarı ve yeşil renktedir.

Fotoğrafı Çeken: Smabs Sputzer (1956-2017)-Flickr Konu: Kızma Birader Oyunu

7-Risk

Günümüzde telefon ve tablet sürümleri de çıkan Risk oyunu Dünya çapında oyuncu sayısı epey fazla olan bir kutu ve strateji oyunudur.

Risk özel hazırlanmış bir Dünya haritası üzerinde oynanır. Risk oyununda gelen zar kadar oyunda belirlediğiniz strateji de çok önemlidir. Stratejinizi sağlam kurmak oyunu kazanmanız için size büyük bir kolaylık sağlar. Dünya haritası üzerinde çeşitli savaşlar ve saldırılar yaparsınız. Amacınız Dünya’yı ele geçirip düşmanlarınızı oyun dışı bırakmaktır.

Fotoğrafı Çeken: Jon Ross-Flickr Konu: Risk Oyunu

8-Mangala

Oyuncu Sayısı: 2

Mangala bir Türk zeka ve strateji oyunudur. Mangala tahtası iki oyuncu arasına yerleştirilir. İki oyuncu mangala da kendi alanlarına 24’er adet taşı yerleştirir. Oyunda toplam 48 adet taş vardır. Oyunda amaç hazineye en çok taş biriktirmektir. Oyuncular sırası ile oynar. İstediği bir kuyudan taşları alarak birer birer yerleştirerek ilerler.

mangala-oyunu-taktikleri
Fotoğrafı Çeken: Suesviews – Flickr Konu: Mangala Oyunu

9-Dixit

Oyuncu Sayısı: 3-6

Dixit oyunu kısaca sözel ifade oyunudur.

Dixit oyunu kısaca sözel ifade oyunudur. Oyunun mantığı bir kişinin sözel bir yolla anlattığı kartı bulmaktır. Bir oyuncu elindeki kartı diğer oyunculara herhangi bir sözel ifade (cümle, kelime, ses vb.) ile anlatır. Diğer oyuncular ise bu ifadeye en yakın kartını seçerler ve kendileri de sözel bir ifade ile anlatırlar. Daha sonra kartlar açılır ve oyuncular ilk anlatıcının kartını diğer kartların içinden bulmaya çalışır. Bu şekilde anlatıcının kartını bulanlar puan kazanır. En çok puan toplayan oyuncu oyunu kazanır.

Fotoğrafı Çeken: Jason Sanders-Flickr Konu: Dixit Oyunu

10-Tabu

Evde oynanabilecek oyunların ilk sırasında Tabu var. Tabu oyunu kartın üzerinde yazan kelimeyi arkadaşlarınıza konuşarak anlatmaktır. Tabi konuşarak kelimeyi anlatmak ilk adımda kulağa kolay geliyor olabilir. Bu oyunda kelimeyi anlatırken bazı kurallara uymanız gerekir. En önemli kurallardan birisi yasaklı kelimelerdir. Anlatacağınız kelime için yasaklı kelimeleri kullanamazsınız.

Tabu oyunu grup olarak oynanabilir. Kutu oyunu olarak Tabu’da bir oyun tahtası vardır. Kısaca oyuncular gruplarının bildikleri kelime sayısı kadar ilerleyerek oyunu kazanmaya çalışırlar.

Tabu oyununda amaç en çok kelimeyi bilerek oyunu kazanan takım olmaktır. Tabi bu tarz kutu oyunlarda ilk amaç genellikle kazanmak değil eğlenmek oluyor.

Örnek: Bitki kelimesi kartınıza geldi. Karttaki yasaklı kelimeler: Çiçekli, çiçeksiz, yaprak, dal, gövde, kök

Aile ile Oynanacak Kalem-Kağıt Oyunları

Bu oyunlar akşam ailecek oynanacak oyunlardan bazılarıdır. Aşağıda 3 kişilik aile oyunları da vardır.

1-İsim Şehir Oyunu

Oyuncu Sayısı: En az 2 oyuncu, oyuncu üst sınırı yoktur.

İsim şehir oyunu yıllardır oynan klasik kağıt-kalem oyunlarından birisidir. İsim şehir oyunu oynamak için okuma-yazma bilmeniz yeterli. Aileniz ile oynayabileceğiniz en kolay oyunlardan biridir. İhtiyacınız olan sadece oyuncu sayısı kadar kağıt ve kalemdir. İsim-şehir oyunu için hazırlanmış detaylı bilgiler ve tüm harflere göre cevapları bu konuya giderek inceleyebilirsiniz.

Kağıda isim, şehir, hayvan, bitki, eşya tablosu çizilir. Her oyuncunun kağıdı bu şekilde hazırlandıktan sonra bir harf seçilir. Harf seçimi için bir oyuncu içinden alfabeyi sayar. Bir oyuncu ona “Dur.” der. Oyuncunun durduğu harf o tur için kullanılır. Belirli bir süre içinde tüm oyuncular o haf için tablodaki bölümleri doldurur. Daha sonra doldurulan alanlara göre puanlama yapılır. Oyun bu şekilde istediğiniz süre oynanabilir. Oyunun sonunda puanlar toplanır. En çok puan toplayan oyuncu oyunu kazanır.

isim-sehir-oyunu-tablosu-sablonu

2-Sudoku

Sudoku oyunu sayı yerleştirme amacı üzerine hazırlanmış bir mantık ve zeka oyunudur. Sudoku oyunları için tabloyu internetten ya da bulmacalardan bulabilirsiniz. Diğer bir şekilde bir deftere Sudoku tablosunu çizip Google’den Sudoku araması yaparak sayıları yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde evde Sudoku hazırlanmış olursunuz. Sudoku düşünmeyi gerektiren bir sayı yerleştirme oyunudur. Sudoku oyununu sadece tek kişi oynayabilir ama evde aileniz ile birlikte tek Sudoku’yu beraber çözebilirsiniz. Detaylı Sudoku rehberi için tıklayınız.

3-Kelime Bulma

Kelime bulma oyunu aile arasında oynanabilecek eğlenceli ve kelime dağarcığını geliştiren bir oyundur. Oyun için sadece kağıt kalem gerekir.

Bir oyuncu alfabeden 8 harfi kağıda yazar. En az 2 sesli harf eklemek zorunda. Diğer oyuncu ya da oyuncular bu 8 harften anlamlı kelime bulmaya çalışırlar. En uzun ve anlamalı kelimeyi bulan kişi o turu kazanmış oluyor. Bu tur bittikten sonra başka bir oyuncu 8 harf yazar ve diğer oyuncular anlamlı, en uzun kelimeyi bulmaya çalışır. Sıkılana kadar oyuna devam edebilirsiniz. Oyun sonunda en çok puan toplayan oyuncu oyunu kazanır.

4-SOS Oyunu

Sos oyunu kuralı çok basit olan 2 kişilik bir oyundur. Bu oyun için ihtiyacınız olan sadece bir kağıt ve bir kalemdir. Kağıdın kareli olması oyun tablosunu hazırlarken size kolaylık sağlayacaktır. Bir kağıda içinde yaklaşık 100 kare olan bir alan çizilir. Karelerin sayısı oyuncu yaşına göre ve isteğe göre değişebilir.

Oyuncular sırasıyla oynarlar ve tabloya istedikleri bir yere “S” ya da “O” harfini yerleştirirler. Oyunda amaç düz ya da çapraz bir şekilde “SOS” kelimesi oluşturmaktır. Her oluşturduğunuz “SOS” kelimesi 1 puan olarak başka bir kağıda yazılır. Tabloda yer kalmadığı zaman oyun biter ve en çok puanı olan oyuncu kazanır.

5-Amiral Battı

Amiral Battı oyunu 2 kişilik bir oyundur. Oyunun amacı rakibin gemilerinin yerlerini bularak gemileri batırmak ve oyunu kazanmaktır. Oyun için sadece 2 kağıt ve iki kalem gerekir. Oyuncular birbirinin kağıtlarını göremeyecek bir yerde otururlar.

Sevebilirsin:  Zeka Oyunları Nelerdir?

Oyun için iki kağıda 10×10 kare çizilir. Bu alanlar gemileri yerleştireceğiniz alandır. İki oyuncuda 10×10 kareyi çizer ve bütün kareleri adlandırır. Adlandırma için üst tarafa 1’den 10’a kadar sayılar; alt tarafa harfler yazılır. Sonra iki oyuncuda 17 gemi yerleştirir. Yerleştirilecek gemiler: 5 tane uçak gemisi, 3 tane firkateyn, 4 tane kruvazör, 3 tane denizaltı, 2 tane mayın gemisidir. Daha sonra oyuncular sırasıyla birbirinin gemilerine saldırır. Saldırmak için oyuncu karşı rakibin kağıdındaki bir kareyi söyler. Örnek: A5, C8, F1, D5. Eğer bu karelerde gemi varsa o gemi yok edilmiş sayılır ve oyun dışı kalır. Bu şekilde rakibin gemilerini ilk yok eden oyuncu oyunu kazanır.

6-Kim, Kiminle, Nerede?

Kim, kiminle, nerede oyunu eski bir oyundur. Oyun en az 3 kişi ile oynanır. Oynamak için bir kağıt ve kaleme ihtiyaç vardır. Oyunda herhangi bir ödül veya ceza yoktur. Oyunda tek amaç gülmek ve eğlenmektir.

Oyun için bir oyuncular sırasıyla “Kim, Kiminle, Nerede, Neden, Nasıl, Ne yaptı, Kim gördü, Ne dedi?” sorularını cevaplar. İlk oyuncu kağıdı alır ve kim sorusu için bir isim yazar. Bu cevabı katlayarak diğer oyuncuya kağıdı verir. Diğer oyuncu kiminle sorusunu cevaplar ve katlar. Diğer oyuncu nerede sorusunu cevaplar ve katlar. Bu şekilde bütün sorular bitene kadar cevaplar yazılır ve katlanır. Sorular bitince kağıt açılır ve o mükemmel cümle okunur. Çok eğlenceli cümleler çıkacağından emin olabilirsiniz.

7-Çizerek Anlat

Çizerek anlat oyunu Tabu oyununun resimli halidir denebilir. Bu oyun iki grup ile oynanır. Oynamak için bir kağıt ve kalem gereklidir.

Oyun için öncelikle grupların oluşturulması gerekir. Gruplar oluşturulunca bir grup takımı rakip bir oyuncuya bir kelime söyler. Rakip oyuncu ise kağıda çizerek bu kelimeyi kendi grubuna anlatmaya çalışır. Eğer oyuncular belirlenen sürede kelimeyi doğru tahmin ederse 1 puan alır. Aynı şekilde diğer grupta kelime seçer ve rakip oyuncuya söyler. Bu oyuncuda resim ya da şekiller çizerek kendi grubuna kelimeyi anlatır. Oyun bu şekilde devam eder. Oyun sonunda en çok puanı olan takım oyunu kazanır.

8-Tabu

Tabu oyunu kısaca size verilen kelimeyi yasaklı kelimeleri kullanmadan arkadaşlarına anlatmaktır. En çok kelime bilen takım oyunu kazanır. Bu oyunu ailecek oynanacak yetişkin oyunları arasına dahil edebiliriz. Küçük çocuklar için bu oyun biraz zor gelebilir.

Tabu oyunu grup olarak oynanabilir. Kelimeyi anlatmak için bir oyuncu seçilir. Rakip gruptan bir kişi ise süre tutar. Bu sürede oyuncu yasaklı kelimeleri kullanmadan arkadaşlarına kelimeyi anlatmaya çalışır. Eğer kelimeyi arkadaşları bilirse süre bitmeden yeni bir karta geçebilir. Yani grup belirlenen sürede kaç tane kelime bilirse o kadar puan kazanır. Oyun sonunda en çok kelime bilen takım oyunu kazanır.

Örnek: Bitki kelimesi kartınıza geldi. Karttaki yasaklı kelimeler: Çiçekli, çiçeksiz, yaprak, dal, gövde, kök

9-Sözcük Üretme Oyunu

Sözcük üretme oyunu çok basit bir oyundur. İki veya daha fazla kişi Sözcük Üretme oyununu oynayabilir.

Oyunda ilk olarak rastgele bir oyuncu bir kelime söyler. Bütün oyucular elindeki kağıda bu kelimenin harfleri ile yazabildiği kadar kelime yazar. O turda en çok kelime yazan oyunu kazanır.

Daha sonra başka bir oyuncu kelime söyler ve bu oyuncunun söylediği kelime ile alakalı kelimeler bulunur. Yine en çok kelime yazan oyuncu o turu kazanır. Oyunun sonunda en çok turu kazanan oyuncu oyunu kazanmış olur.

10-Kendoku

Kendoku oyunu bir kağıt oyunudur. İnternetten örneklerine bakarak evde defterinize ya da bir kağıda çizebilirsiniz.

Kendoku oyununda her satır ve sütuna 1-2-3 rakamlarını birer kere yazabilirsiniz. Ayrıca oyun alanında yazdığınız sayıların toplamının üstte yazan sayı olması gerekir. Oyun bu kurallar ile oynanır.

Ailece Oynanacak Eğlenceli Oyunlar (Malzeme Gerektirmez)

Bu aile oyunları yetişkinler ve çocuklar için uygundur. Evde veya bahçede oynayabilirsiniz.

1-Sıcak-Soğuk Oyunu

Oyuncu Sayısı: 2 ve daha fazla oyuncu ile oynanabilir.

Sıcak-soğuk oyunu özellikle okullarda öğretmenler tarafından oynatılan bir oyundur. Sizde evde aileniz ile bu oyunu oynayabilirsiniz.

Öncelikle oyunda bir ebe seçilir. Ebe başka bir odaya gönderilir. Diğer oyuncular ise birlikte belirledikleri bir nesneyi saklar. Nesneyi istedikleri bir yere özgür bir şekilde saklayabilirler. Nesneyi sakladıktan sonra ebe odaya çağrılır. Ebe nesneye yaklaşıncaSıcak“; nesneden uzaklaşıncaSoğuk” ifadesini kullanarak oyuncular ebeye ipucu verir. Ebe belirlenen sürede ipuçlarıyla saklanan nesneyi bulmaya çalışır. Süre bittikten sonra ebe yeni bir ebe seçer ve oyun yeniden başlar.

2-Deve-Cüce

Deve-cüce oyunu evde aileniz ile birlikte oynayabileceğiniz eğlenceli oyunlardan birisidir. Evinizde ya da evinizin bahçesinde rahat bir şekilde oynayabilirsiniz. En az 3 kişiyle oynanır. Kolay oturup kalkmanız için sandalyede oynamanız tavsiye edilir.

Oyunda komutları verecek bir komutan seçilir. Komutan diğer oyuncuların karşısına geçer ve “Deve, Cüce” komutlarını verir. Deve dediği zaman oyuncular ayağa kalkar. Cüce dediği zaman ise oyuncular oturur. Oyun bu şekilde basit görülebilir ama komutan oyunu zorlaştırabilir. Oyuncular deve-cüce komutlarını karıştırır ise oyundan elenir. Komutan bunun için komutları hızlı bir şekilde ve arka arkaya söyler. Hatta komutan Deve durumundayken tekrardan deve diyerek oyuncuları elemeye çalışır. Yanlış hareket yapan oyuncular elenir. En sona kalan oyuncu oyunu kazanmış olur.

3-Son Harften Kelime Türetme

Son harften kelime türetme oyunu aile gibi kalabalık gruplarda oynamak için uygun bir oyundur. Anne, baba, erkek kardeş, kız kardeş ve ailenizin diğer üyelerinin bu oyunu çok seveceğinden emin olabilirsiniz.

Aile üyeleri çember şeklinde otururlar. Çember şeklinde oturan aile üyelerinden bir kişiye ilk kelimeyi söyleme hakkı verilir. İlk kelimeden sonra sıradaki her oyuncu ondan önce söylenen kelimenin son harfi ile bir kelime bulur ve söyler. Kelimeyi söyleyemeyen ya da anlamsız kelime uyduran kişi oyundan çıkarılır. Kelimeleri söylemesi için bir süre sınırı belirleyebilirsiniz. (10 saniye gibi). Bu şekilde oyun devam eder ve en sona kalan kişi oyunu kazanmış sayılır.

4-Bom

Bom oyunu 8-10 kişilik gruplarda daha eğlenceli olan sayı sayma oyunudur. Oyunu oynamak için herhangi bir malzemeye gerek yoktur.

Bom oyunu oynamak için oyuncular halka şeklinde otururlar. Bir oyuncu 1’den başlayarak sayıları saymaya başlar. Yanındaki oyuncudan itibaren her oyuncu sayıya 1 ekleyerek yani ardışık şekilde saymaya devam eder. (1, 2, 3, 4…) Oyunun en önemli kuralı burada devreye girer. 5 ve 5’in katları geldiği zaman oyuncu o rakamı ya da sayının yerine “BOM!” der. Oyun bu şekilde devam eder. Eğer oyunculardan biri “Bom!” demeyi unutursa oyundan elenir ve tur tekrardan başlar. En son oyuncu kalana kadar oynanır.

Bom oyunu oynarken sayılar hızlı sayılmalıdır. Oyunu büyük yaş grupları ya da daha zor hale getirmek isteyenler 6, 7, 8 veya 9’un katlarında “BOM!” deme kuralını getirebilir.

5-Kelime Avı

Kelime hazinesini geliştiren bir oyundur. Kalem ve kağıt oyun için yeterlidir.

Oyuna başlamadan lider bir hece söyler. Diğer oyuncular ise 2 dakikada bu hece ile başlayan anlamlı kelimeler bulurlar. 2 dakika sonunda en çok kelime bulan o turu kazanır. Oyunun sonunda en çok tur kazanan oyuncu oyunu da kazanmış olur.

6-Doğruluk mu Cesaret mi?

Doğruluk mu cesaret mi oyunu (şişe çevirmece oyunu) uzun yıllardır ülkemizde oynanan eğlenceli bir parti oyundur. Doğruluk mu cesaret mi oyunu kalabalık bir grup ile oyananabilir.

Oyuncular halka şeklinde otururlar. Daha sonra tam ortada şişe (benzeri bir nesne de olabilir) çevrilir. Şişenin arka kısmına gelen oyuncu ön kısmına gelen oyuncuya bir soru sorma ya da görev yaptırma hakkı kazanır. Karşıdaki oyuncuya sorar: “Doğruluk mu Cesaret mi?” Eğer rakip oyuncu doğruluğu seçerse istediği bir soruyu rakibe sorar. Eğer rakip oyuncu cesareti seçerse ona istediği bir görevi yaptırır. Oyun oynarken kullanacağınız doğruluk mu cesaret mi soruları ve görevleri için bu konumuza gidebilirsiniz. Oyun şişenin yeniden çevrilmesiyle devam eder.

7-Drama Yapma

Drama yapma evde çocukların en çok sevdiği oyunlardan birisidir. Drama yapma çocukların hayal gücünü geliştirecektir. İstediğini sayıda oyuncu ile drama yapabilir ve hayal dünyanızı genişletebilirsiniz.

Oyun için öncelikle bir konu belirlenir. Örnek: Doktorculuk oynamak. Siz doktor olursunuz; çocuğunuz da hasta olur. Size muayene olmaya gelir. Sizde onu oyunda muayene eder ve iyileştirirsiniz. Sıra çocuğunuzun doktor sizin hasta olmanızda. Bunun gibi birçok şekilde oyun konusunu çoğaltabilirsiniz. Örnek: Öğretmen-öğrenciler, Ormancı vb.

8-Saklambaç

Saklambaç oyununda oyuncu sayısında bir sınır yoktur. Evinizde ya da evinizin bahçesinde aileniz ile oynayabilirsiniz.

Oyunculardan biri ebe seçilir. Ebe duvara gözlerini kapatarak belli bir sayıya kadar sayar. Diğer oyuncular bu sürede saklanırlar. Daha sonra ebe oyuncuları saklandıkları yerde bularak sobelemeye çalışır. Sobelediği oyuncular kendi arasında kura çekerek yeni ebe belirlenir ve oyun bu şekilde devam eder.

saklambac-oyununun-kurallari

9-Sessiz Sinema

Sessiz sinema oyununu ev ya da bahçede rahat bir şekilde oynayabilirsiniz. Oyunu oynamak için herhangi bir malzemeye gerek yoktur.

Oyuncu sayısı 4 ve üzeri olabilir. Oyun için iki grup oluşturulur. İlk grup kendi arasında bir kelime ya da bir film ismi belirler. Rakip gruptan bir oyuncu kelimeyi anlatmak için kelimeyi öğrenir. Grup arkadaşlarına ağzını hiç açmadan hareketler, jest ve mimikleri ile kelimeyi ya da film ismini anlatır. 1 dakikada (2 dakikada olabilir) arkadaşları kelimeyi doğru bilirse 1 puan alırlar. Aynı şekilde diğer grupta oynar. En çok puan alan yani en çok kelime bilen grup oyunu kazanır.

10-Karaoke

Karaoke çok eğlenceli aile etkinliklerinden biridir. İstediğiniz kadar oyuncu ile oyanayabilirsiniz. Oyunda amaç şarkıyı doğru söyleyerek eğlenmektir.

Karaoke oynamak için ihtiyacınız olan şey bir karaoke şarkı videosudur. Televizyon ya da bilgisayarınızdan bu videoyu açabilirsiniz. Youtube üzerinden istediğiniz şarkıyı arayarak karaoke versiyonunu bulabilirsiniz. Şimdi sıra ekran karşısına geçip şarkıyı söylemeye çalışmak. Kendinizi bir şarkıcı gibi hissetmek için varsa sahte bir mikrofon elinize alabilirsiniz. Merak etmeyin bir mikrofon yoksa kendinizi iyi hissetmek için mikrofona benzeyen bir nesne de kullanabilirsiniz.

Sevebilirsin:  Zamanı Yakalamanın Tam Zamanı

Ailece Oynanan Zeka Oyunları

1-Satranç

Oyuncu Sayısı: 2

Satranç Dünya’da en çok oynanan zeka oyunların birisidir. Satranç oyunu 2 oyuncu ile oynanır.

Satranç oyununu oynamak için satranç tahtası ve satranç taşlarına ihtiyacınız var. Satranç taşlarını iki oyuncu satranç tahtasını üzerine dizerler. Satranç taşları: piyon, kale, vezir, şah, fil, attır. Bu taşları belli bir kurala göre dizmeniz gerekir. Detaylı satranç rehberi ve satranç taşlarının nasıl sıralandığını öğrenmek için satranç konumuza gidebilirsiniz. Oyunda amaç rakibin şahını sıkıştırıp mat etmektir. Mat eden oyuncu oyunu kazanmış olur. Tabi mat etmek için çeşitli taktik ve stratejiler denemeniz gerekir.

satranc oyunu hamleleri
Fotoğrafı Çeken: Joan Estrada Salter – Flickr Konu: Satranç Oyunu

2-Mangala

Oyuncu Sayısı: 2

Mangala bir Türk zeka ve strateji oyunudur. Mangala oynamak için taşlara ve mangala tahtasına ihtiyacınız vardır. Oyunda 48 adet taş vardır. Her oyuncu 24 adet taş alır ve kuyulara yerleştirip oyuna başlar. Oyunda amaç hazinede en çok taşı biriktirmektir. Herhangi bir oyuncunun kuyularında taş biterse oyun bitmiş sayılır. Bundan sonra kazananı belirlemek için hazinedeki taşlar sayılır. Hazinede en çok taşı olan oyuncu oyunu kazanır.

mangala-oyunu
Fotoğrafı Çeken: Angie Six – Flickr Konu: Mangala Oyunu

3-Tangram

Tangram oyunu mükemmel düşünülmüş ve Dünya çapında popüler olan bir Çin zeka oyunudur. Oyunu oynamak için Tangram tahtasına ve tangram için hazırlanmış 7 geometrik şekle ihtiyacınız vardır.

Oyun ise kartlar aracılığı ile oynanır. Kartlarda size geometrik şekillerle yapmanız gereken bir şekil verilir. Kartlarda her yaş grubunun oynayabilmesi için kolay-orta ve zor seviyede şekiller bulunur.

Fotoğrafı Çeken: Cornelia Brodahl- Flickr Konu: Tangram Oyunu

4-Dama

Dama oyunu 2 kişi ile oynanan bir zeka ve strateji oyunudur. Dama oyununda amaç rakibin taşlarını oyun dışı bırakarak oyunu kazanmaktır.

Dama oyunu satranç oyununda olduğu gibi 8×8 dama tahtası üzerinde oynanır. Satranç tahtasını da dama oynamak için kullanabilirsiniz. Taşları başlangıç noktasını sıraladıktan sonra ileri giderek rakibin taşlarını azaltmaktır. Rakip taş ile yan yana karelerde olduğunuz zaman rakibin taşını oyun dışı bırakabilirsiniz. Rakibinin taşını yedikten sonra üzerinden atlayıp sıradaki kareye gitmeniz gerekir. Damanın çok oynanan bazı türleri de vardır. Çapraz dama en çok oynanan dama türlerinden birisidir.

5-Sudoku

Sudoku oyunu kısaca sayı yerleştirme oyunudur. Sudoku aynı zaman da bir mantık ve zeka oyunudur. Matematik ile ne kadar bağlantılı görünse de oyunda asıl amaç sadece sayıları yerleştirmektir. Aşağıdaki örnek sudokuyu inceleyebilirsiniz. Detaylı Sudoku rehberi için tıklayınız.

6-ABC Bağlamaca

ABC oyunu çok basit kağıt üzerinde oynanan bir zeka oyunudur. Abc oyunu tek kişilik bir oyundur. Ama siz aileniz ile beraber çözerek eğlenebilirsiniz.

ABC Bağlamaca oyunu için hazırlanmış tabloyu internetten bulabilirsiniz. Eğer çıktı alamıyorsanız internetten örneklerine bakarak basit bir şekilde önünüzdeki kağıda hazırlayabilirsiniz. ABD Bağlamaca oyununda amaç bütün harfleri birbiri ile eşleştirmektir. Bu eşleştirmeyi yaparken bir harfin üzerinden geçemezsiniz. Ayrınca çizgileri takip etmek zorundasınız.

7-Dokuz Taş (9 Taş)

Dokuz taş oyunu çok eski bir geçmişe sahip olan mükemmel bir zeka oyunudur. İki kişi ile oynanır.

Dokuz taş oyununu kazanmak için strateji ve taktiklere ihtiyacınız vardır. Her oyuncu 9 adet taş ile oyuna başlar. Oyuncular sırasıyla taşları tahtaya yerleştirir. Eğer oyuncu 3’lü yatay veya dikey cüz yaparsa rakibin bir taşını alır. Taşlar yerleştirildikten sonra oyuncular boş alanlara hareket ederler. Bu sırada rakip oyuncunun taşlarını yemeye yani oyun dışı bırakmaya çalışırlar. Bir oyuncunun 2 taşı kalırsa oyunu kaybetmiş sayılır ve oyun biter.

8-Reversi

Reversi oyunu 2 kişi ile oynanabilecek bir zeka oyunudur. Reversi oyunu tahtası Dama ve Satranç tahtasına benzer. 64 karelik bir Reversi tahtası üzerinde oynanır. Oyunda amaç rakibin taşlarını kendi taşlarınız arasında sıkıştırmaktır.

Her oyuncu elinde 32 taş ile oyuna başlar. Oyunun başında 2’şer taşı oyun tahtasına yerleştirirler. Oyunun amacı rakibin taşlarını sıkıştırıp kendi taşınıza çevirmektir.

Fotoğrafı Çeken: Sarah-Flickr Konu: Reversi Oyunu

9-Kendoku

Kendoku Tetsuya Miyamoto tarafından icat edilen bir oyundur. Kendoku oyunu bir kağıt oyunudur. İnternetten örneklerine bakarak evde defterinize ya da bir kağıda çizebilirsiniz.

Kendoku oyununda her satır ve sütuna 1-2-3 rakamlarını birer kere yazabilirsiniz. Ayrıca oyun alanında yazdığınız sayıların toplamının üstte yazan sayı olması gerekir. Oyun bu kurallar ile oynanır.

Kendoku Oyunu

10-Nim

Nim oyunu iki kişi ile oynanabilen bir mantık ve strateji oyunudur. Oyun istenilen sayıda nesne kullanılabilir.

Nesneler istenilen şekilde masaya ya da herhangi bir alana dizilir. En çok kullanılan diziliş şekli 1-3-5-7 sırasıyla oluşan üçgen şeklidir. Daha sonra ilk oyuncu istediği satırdan istediği sayıda nesneyi eline alır. İsterse 1 tane isterse bütün satırdaki nesneleri alabilir. Daha sonra sıradaki oyuncu istediği satırdan istediği kadar taş alır. Oyunda en son taşı yerden alan oyuncu oyunu kaybeder. Yani stratejinizi iyi kurup son taşa kalmamanız gerekir.

Ailecek Oynanan Grup Oyunları

1-Kulaktan Kulağa

Kulaktan kulağa oyunu en az 4-5 kişi ile oynanır. Oyuncular yan yana ya da halka şeklinde dizilir.

İlk olarak bir oyuncu bir cümle belirler ve bu cümleyi yanındaki kişinin kulağına söyler. Bu oyuncu cümleden anladığı kadarını diğer oyuncunun kulağına söyler. Bu şekilde her oyuncu anladığı kadarını yanındakinin kulağına söyler. En son oyuncu ise duyduğu cümleyi sesli bir şekilde söyler. Emin olun ilk cümle çok değişecek. Oyunu daha zor hale getirmek için karmaşık bir tekerleme ile oyuna başlayabilirsiniz.

2-Doğruluk mu Cesaret mi?

Doğruluk mu cesaret mi oyunu her yaştan insanın oynadığı bir parti oyunudur. Oyun kalabalık aile gruplarında daha eğlenceli olur. Oyunda amaç karşıdaki kişiye soru sorarak ya da göre yaptırarak eğlenmektir.

Oyunu oynamak için genellikle bir şişe kullanılır. Şişe çevrilir sonra soruyu soracak ve cevaplayacak oyuncu belirlenir. Oyuncu “Doğruluk mu Cesaret mi?” diye sorar. Rakip oyuncu doğruluğu seçerse istediği bir soruyu sorabilir. Cesareti seçerse ona yapması için zor bir görev verebilirsiniz. En çok kullanılan Dc soruları için bu sayfaya gidebilirsiniz.

3-Karaoke

Karaoke oyunu bir şarkı söyleme oyunudur. Youtube üzerinden videolarını bularak ekran karşısında şarkıyı söylemeye çalışarak ailece eğlenebilirsiniz.

Genellikle oyuncuların elinde sahte bir mikrofon bulunur. Mikrofon yoksa bunun yerine benzer bir nesne kullanabilirsiniz.

4-Şarkı Bilmece

Şarkı bilmece oyunu iki grup arasında oynanır. Oyunda bir lider ya da hakem olması gerekir.

Lider oyuncu bir kelime söyler ve gruptaki oyuncular bu kelimenin geçtiği bir şarkı bulmaya çalışır. Şarkıyı bulunca şarkıyı tam ve doğru olarak söylemek zorundadır. Oyunun sonunda en çok şarkı bulan grup oyunu kazanır.

5-İsim Şehir

İsim şehir oyunu bir grup oyunudur. Her oyuncu için bir kağıt ve kalem gerekir.

Her oyuncu kağıdına aşağıdaki gibi bir tablo hazırlar. Tabloya isim, şehir, hayvan, bitki ve eşya yazar. Daha sonra oyuncular bir harf belirler. Bu harf ile alakalı akıllarına gelen cevapları oyuncular kağıda doldurur. Belirlenen süre bittikten sonra puanlamaya geçilir. Her tur için ayrı puanlama yapılır. Oyun sonunda en çok puanı kazanan oyuncu oyunu kazanır. Detaylı isim şehir oyunu cevapları ve rehberi için tıklayınız.

6-Sessiz Sinema

Sessiz sinema oynamak için herhangi bir malzemeye ihtiyacınız yoktur.

Oyun için 2 grup oluşturulur. Gruplar rakip oyuncunun anlatması için bir film ismi ya da kelime belirler. Her oyuncu kendi grubuna hareketleri ile bu film ya da kelimeyi buldurmaya çalışır. Kelimeyi bulan grup 1 puan kazanır. Oyun sonunda en çok kelime bilen grup oyunu kazanmış olur.

7-Monopoly

Monopoly çok eğlenceli bir kutu oyunudur. Oyun ticaret üzerine kurulmuştur. Monopoly aileniz ile eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir grup oyunudur.

Oyunda çeşitli şehir ve köyler vardır. Piyonlar ile ilerleyerek bu mülklerin sahibi olmanız gerekir. Diğer oyuncular sizin mülkünüze gelirse size kira ödemek zorunda kalır. Oyunda kira ödeyemeyecek duruma gelen oyuncu iflas etmiş sayılır ve oyundan çıkar. Bu şekilde oyun devam eder. En sona kalan oyuncu oyunu kazanmış olur.

8-Kendini Bul

Bu oyun bir tahmin oyunudur. Kalabalık bir grup ile oynanabilir.

Her oyuncu elindeki kağıda bir şarkıcı ismi yazar. Sonra kapalı bir şekilde yanında arkadaşına verir. Her oyuncu önündeki kağıdı alnına yapıştırır. Yani kağıtta yazanı kendi bilmez ama diğer tüm oyuncular bilir. Sonra oyuncu sorular sormaya başlar. “Yaşıyor mu, kaç yaşında, nereli, saç rengi nedir?” vb. sorular sorabilir. Eğer oyuncu kafasında yazan şarkıcıyı bilirse 1 puan kazanır. Her oyuncu bu şekilde sorular sorarak şarkıcıyı bulmaya çalışır. Oynanan turlar sonunda en çok şarkıcı bilen oyunu kazanır.

Oyunu zorlaştırmak için şarkıcı yerine bir şair ya da yazar da kullanabilirsiniz.

9-Tabu

Tabu bir kelime anlatma oyunudur. Kalabalık gruplar tarafından oynanabilir.

Oyunun amaca size verilen karttaki kelimeyi sözel olarak (konuşarak) arkadaşlarınıza buldurmaktır. Bu oyunun en zor kısmı yasaklı kelimeler olmasıdır. Yasaklı kelimelerden birini söylerseniz o karttan puan kazanamazsınız. Belirli bir süre için istediğiniz kadar kelime anlatabilirsiniz.

10-Kim, Kiminle Nerede?

Oyun için en az 3 kişi gerekir.

Oyuncular sırasıyla “Kim, Kiminle, Nasıl, Ne yaptı, Nerede, Neden, Kim gördü, Ne dedi?” sorularını cevaplar. Bir oyuncu ilk soruyu cevaplar ve kağıdı katlar. Sıradaki oyuncu diğer soruyu cevaplar ve kağıdı katlar. Bu şekilde bütün sorular cevaplandıktan sonra kağıt açılır ve oluşan cümle okunur.

Yorum yazma kuralları için tıklayınız. Yorum Yazma Kuralları:
  • Yorumlarda Türkçeyi doğru kullanınız.
  • Kısaltmaları (mrb, slm vb) kullanmaktan kaçınınız.
  • Nokta ve virgül kullandıktan sonra boşluk bırakınız.
  • Yorumda noktalama işaretlerini doğru ve yerinde kullanınız.
  • Tehditkar, rahatsız edici, hakaret içeren, küçük düşürücü ya da buna benzeyen hiçbir yorumu sitemizde onaylanmaz.
  • Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aykırı yorumlar onaylanmaz.
  • Evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz.
  • Ayrımcılık içeren yorumlar onaylanmaz.
  • Markalar hakkında karalayıcı ya da bir markanın ticari itibarını zedeleyici yorumlar onaylanmaz.
  • Yorumu gönderen kişi kendi yorumundan doğan mali, cezai ve hukuki sorumlulukları kabul ettiğini bilmelidir. Oyunbilim bu yorumlardan sorumlu değildir.
  • Oyunbilim kendi web sayfalarında istediği yorumu yayınlayıp veya yayınlamama hakkına sahiptir.
  • Oyunbilim kanun hükümlerine uyum çerçevesinde Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi gereğince adli makamlar tarafından istenen bilgileri (yorumu gönderen kişiye ait) adli makamlar ile paylaşılabileceğini bilmenizi isteriz.
  • Oyunbilim yorum bölümlerinde yorum yapanlar bu kuralları ve Gizlilik Politikamızda belirtilen kuralları kabul etmiş sayılırlar.
  • Yorum, görüş ve eleştirileriniz bizim için çok önemlidir. Yorumlarda ilk aranan özellikler yasalara uygun olması ve saygıdır. Saygı, hoşgörü, insan haklarına ve yasalara uygun yorumlar yaptığınız için teşekkür ederiz.
  • Yorum Yap